De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent lager. Heineken won twee procent.
Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met verliezen. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het Schotse referendum en het rentebesluit van de Federal Reserve. In Amsterdam stond Heineken in de schijnwerpers na afwijzing van een overnamebod.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent lager op 415,79 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 614,42 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,4 tot 0,5 procent.
De stemming werd gedrukt door tegenvallende macro-economische berichten uit China. Afgelopen weekeinde werd bekendgemaakt dat de Chinese industriële productie vorige maand in het laagste tempo is gegroeid sinds december 2008.
Interesse voor Heineken
Heineken won 1,6 procent en was de enige stijger in de AEX. De bierbrouwer meldde zondagavond een overnamebod van concurrent SABMiller te hebben afgeslagen. SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch en de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf.
De familie Heineken liet weten "het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming” te willen behouden. De familie en het bestuur van het bedrijf hebben er alle vertrouwen in dat zij voor verdere groei kunnen zorgen. Het bedrijf liet ook nog weten niet van plan te zijn om verdere verklaringen over deze kwestie af te leggen.
SABMiller zou zich met de overname van Heineken willen wapenen tegen interesse van Anheuser Busch-InBev, de brouwer van merken als Budweiser, Corona en Stella Artois.
Het aandeel SABMiller won 4,7 procent in Londen en in Brussel steeg Anheuser-Busch InBev 1 procent.
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van ruim 4 procent.
Stakingen Lufthansa en Air France-KLM
In de MidKap zakte Air France-KLM bijna 3 procent. Piloten van Air France dreigen deze week het werk neer te leggen uit protest tegen nieuwe reorganisatieplannen. De staking kost naar verwachting 10 miljoen tot 15 miljoen euro per dag.
Lufthansa verloor in Frankfurt 1,5 procent. Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaan dinsdag weer in staking, waardoor er van 9.00 tot 17.00 uur geen vliegtuigen naar verre bestemmingen vertrekken vanaf thuisbasis Frankfurt.
De euro was maandagochtend 1,2940 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 1 procent tot 91,44 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 96,50 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl